fredag 20. mars 2015

Stamcelleforskning - lekmannskonferanse

Spørsmål:

Parkinson:
  1. Vil ikke du finne en kur til din sykdom? Er ikke det verdt alt forskningen?
  2. Plager det deg egentlig at man bruker et embryo til å gi deg et godt liv?

Lege:
  1. Hvor langt vil du gå for å behandle dine pasienter?
  2. Mener du at det å forske på stamceller er viktig for ditt arbeid som lege?
Teolog / prest:
  1. Hvor går grensen som skiller et foster fra et menneske?
  2. Vi kritiserer ikke dine synspunkter, hvorfor blander du deg inn i våre?

Par:
  1. Vil dere ikke heller bidra til en utvikling av behandlinger som skal kurere sykdommer, enn å la befruktede egg som er til overs bare bli ødelagt?
  2. Hva syntes dere er rimeligst, et forbud som kan føre til at forskningen blir ført i skjult praksis, eller en regulering som gjør at vi kan forske videre?




Ekspertinnlegg:

Vi bruke stamceller til så mangt. Vi kan kurere sykdommer som parkinsons, kreft og alzeimers, så hvorfor ikke la forskerne kunne forske?

Vi har en lang vei igjen å gå, det er mye vi enda ikke vet om stamceller. Derimot er en ting vi vet for sikkert er det at det finnes uante muligheter innenfor behandling av pasienter med sykdommer som før ble ansett som en dødsdom. Fortjener ikke disse pasientene og få den behandlingen de fortjener? Fortjener de ikke å kunne bli friske og leve et normalt liv, med en god helse, som alle oss andre…? Med Stamcelleforskning kan vi utvikle medisiner og behandlingsmetoder som vil redde tusenvis av liv.

Vi kan finne stamceller flere steder. Vi har: Vev hos voksne mennesker, da spesielt beinmargen, navlestrengblod, aborterte fostre og blastocyster. Av disse er blastocyster det mest omdiskuterte, men kanskje også det med størst potensiale? Det er begynnelsen på et menneskeliv sier mange, men må det nødvendigvis det? Vi snakket her om det stadiet som kommer 4 dager etter befruktning. Et blastocyst er på langt nær et liv, det er kun celler. celler med et enormt bruksområde. Skal vi forby onanering og beskyttet sex fordi det kunne blitt et liv ut av det?

Stamcellene i et blastocyst kalles pluripotente celler, og de har mulighet til å utvikle seg til alle mulige celler. De kan for eksempel bli blodceller, muskelceller, nerveceller og mye mer. Grunnen til at det er så viktig å fortsette forskningen på dette området er fordi nettopp disse cellene kan erstatte ødelagte celler og vev. Dette kan føre til en revolusjon innen forskningen og kureringen av farlige, dødelige sykdommer som Parkinson, Alzheimers og hjerteinnfarkt. Også diabetes kan i fremtiden bli kurert med disse stamcellene, og kanskje vil vi i fremtiden finne enda flere sykdommer som stamcellene kan kurere.

Så hvorfor ikke la oss forske på stamceller? La oss klone egg for å få fler stamceller. Det hadde ikke blitt noe av egget om vi ikke hadde gjort det, så hvorfor bruke det faktumet at det kunne vært et liv som argument. Ikke la allerede levende mennesker bli ofre på grunn av blastocyster som ikke er et liv eller aborterte fostre som ellers hadde blitt destruert. Gi oss forskere et friere spillerom og la oss gjøre jobben vår. Så kan religiøse fanatister finne noe annet å reagere på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar