mandag 9. februar 2015

Noen enkle arvelighetsforhold hos mennesket

Forsøk 4.2


Hensikten med dette forsøket var å se nærmere på fordelingen mellom ulike genotyper og fenotyper hos oss selv, for så å sammenligne dette med et familiemedlems genotyper og fenotyper.

Hypotese: Jeg tror jeg vil ha en god del like arvelighetsforhold med mamma og pappa.


Fenotype: Utseende, for eksempel blå øyne
Genotype: genkombinasjon
Et gen er en bestemt, avgrenset rekkefølge av nitrogenbaser i et DNA-molekyl. De fleste gener er en oppskrift på proteiner.
De genene et individ har, kaller vi individets genotype, altså genkombinasjonen vi har. Det utseende eller den egenskapen genet gir, kaller vi individets fenotype. Dette er altså utseende, som for eksempel blå øyne. En dominant genutgave dominerer over egenskapen den recessive genutgaven gir. For at den recessive egenskapen skal vises, må individet få denne genutgaven fra både mor og far.


På grunnlag av ”det genetiske hjul” er mitt genotypnummer 17. Ingen har likt nummer i klassen, det er faktisk relativt stor forskjell i genotypnumrene i klassen.
Mamma havnet på genotypnummer 57, mens pappa havnet på 28. Vi har flere likheter, men også en del ulikheter, som foreksempel at ingen av mine foreldre kan rulle tunge, og at pappa tar venstre tommel og venstre arm øverst når han folder hender og armer, mens jeg og mamma har høyre øverst.

Under ser dere en oversikt over hvilke genotyper og fenotyper jeg har. 
Egenskap
Fenotyp/Genotyp
PTC-smak
– Smaker ikke, ss
Korslagte armer
– Høyre arm øverst, K?
Hår på fingrenes midt-ledd
– ikke hår, mm
Fregner
– ikke fregner, aa
Nesefasong
– rett nesetipp, N?
Haiketommel
– ikke haiketommel, cc
Irissirkel
– irissirkel, I?
Hårlinje (i pannen)

– Rett, hh


Oppgave 4
Dominant
Recessiv
Ikke rødt hår

Vanlig pannelokk

Ikke nattblind


 Nærsynt
Hud med pigmenter

Ikke diabetes

Krusete, bølget hår

Vide nesebor


Tynne lepper
Hårvirvel som går med sola

Dominant                                        Recessiv

Oppgave 5

Det er ikke sannsynlig at to mennesker har helt lik genotype for alle egenskaper, men det kan skje. Hvis to individer kommer fra samme befruktede egg, altså eneggede tvillinger (?), vil disse individene ha en identisk genetisk kode. (Hvis det da ikke har skjedd en mutasjon i prosessen).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar