fredag 26. september 2014

Elevforsøk 1 - tjern


Da vi kom opp til Landfalltjern fant vi fort ut at dette var veldig tidlig i suksjesjonsfasen. Etter hvert vil tjernet utvikle seg til å bli en torvmyr ved hjelp av torvmoser som vokser utover i tjernet. På Landfalltjern var det veldig lite av vannet som var gjengrodd, men man kunne se at på den ene siden av vannet hadde det begynt å vokse torvmose utover.
Torvmosen har ikke røtter, den trekker inn vann og nødvendige næringsstoffer gjennom bladoverflaten, og beholder sin evne til å ta opp vann selv om de dør. Torvmyrene er også noe vi kan kalle vannregulatorer, den kan dempe flom og tørke naturen. Torvmyrene finnes ofte i lavere høyder i naturen, men kan også dekke høyder i terrenget, hvis den ligger i et sted med mer nedbør enn fordampning.

Torvmosene kan også bære ca 20 ganger sin egen vekt i vann, og dette skyldes de spesielle hyalincellene. Disse finnes i bladene hos torvmoser, og hyalincellene mangler cellemasse slik at hele volumet kan fylles med vann.

Torvmosene er også bakteriedrepende gjennom stoffet sphagan, som hindrer forråtnelse. Nedbrytere, for eksempel bakterier, trives også dårlig på grunn av lite oksygen (mye vann), lav temperatur og surt miljø i myra. Derfor brytes ikke plantene ned til jord, men i stede langsomt bygger et tykkere lag med torv. Torven på myra blir også tykkere når det døde plantematerialet ikke blir brutt ned. Dette gjør at for eksempel Landfalltjern etter hvert vil ha mer og mer torvmose rundt vannkanten, til tjernet til slutt blir en myr.

I tillegg var det også en del siv som la seg ved vannkanten og begynte å bre seg utover vannet. Ved at disse plantene ligger ved tjernet og utover vannet kan man se at suksesjonsfasen faktisk har begynt. Vi fant også blåbærlyng like ved vannkanten av tjernet.

Ut i fra det vi så kan vi trygt si at tjernet er i pionerfasen, altså starten på en suksesjon. Dette kan vi se ved at det fortsatt var et stort sammenhengende vann der, og plantelivet hadde ikke tatt over særlig store deler av tjernet. Etter hvert vil torvmose vokse utover og fylle hele bunnen og Landfalltjern vil bli en myr, men dette vil ikke skje før om mange, mange år.